Илва Йохансон: Да бъде одобрено пълноправното членство на България и Румъния в Шенген

Двете страни положиха всички усилия, каза еврокомисарят по вътрешните работи

07.10.2024 | 22:20 Редактор:
Еврокомисарят подчерта гордостта си, че живее в Шенгенското пространство.
Еврокомисарят подчерта гордостта си, че живее в Шенгенското пространство.

За отпадане на сухопътните граници за България и Румъния в Шенген до края на годината, призова еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

"България и Румъния положиха всички усилия и не оставиха камък непреобърнат. Моето послание към Съвета по правосъдие и вътрешен ред в четвъртък, 10 октомври, е да вземе последното важно решение да бъде премахнат граничният контрол по суша. Направете последната стъпка, премахнете граничния контрол по суша за двете държави преди края на годината. Те го заслужават, сега е моментът", каза тя на първия ден от новата пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Еврокомисарят подчерта гордостта си, че живее в Шенгенското пространство и отбеляза нуждата от полицейско сътрудничество и информационния обмен в борбата с организираната престъпност, пише БГНЕС.

Йохансон коментира решението на Германия да върне проверките по своите граници, като посочи, че граничният контрол трябва да се прилага единствено в краен случай и временно, така че да не бъде ограничавано свободното движение. 

Снимка: БГНЕС