Цената на газа за Украйна може да се понижи през второто тримесечие

Русия е готова да обсъжда доставките срещу график на погасяване на задълженията

06.02.2015 | 16:36 Редактор: Мариета Иванова
Цената на газа за Украйна може да се понижи през второто тримесечие

Цената на руския газ за Украйна през второто тримесечие може да се понижи от настоящото ниво от 329 долара за хиляди кубически метра поради ситуацията на петролния пазар. Това е заявил в ефира на телевизия "Россия 24" министърът на енергетиката Александър Новак.

Той пояснил, че цената на газа по дългосрочните договори, които действат с Украйна до 2019 година, се изчисляват по формула, обвързана с петролна кошница и следователно с цената на нефта.

„Въпреки че няма пряка зависимост, тенденцията е очевидна. Затова през първото тримесечие имахме цена от 320 долара за хиляда кубически метра газ, а през второто може да се очаква допълнително понижение,“ коментира министърът.

Новак е отбелязал, че Русия е готова да обсъжда с Украйна въпроса за доставките на газ през второто тримесечие, ако предложения от украинската страна в рамките на обсъждането на „летен пакет“ бъде преразгледан графика на погасяването на задлъжнялостта на доставения на един по-ранен етап газ.

Министърът е припомнил, че „зимният пакет“ е в сила до 1 април 2015. Но това не означава, че се променя дългосрочния договор с „Нафтогаз Украйна“.