fallback

Глобализацията на престъпността заплашва безопасността на света

Бандитите използват кокаина като основен източник на приходи

07.10.2024 | 22:32 Автор: Деси Николова

Отиващият си генерален секретар на Интерпол Юрген Щок бие тревога във връзка с бандите, опериращи в международен мащаб. 

"Светът е заплашен да загуби борбата с транснационалната организирана престъпност", казва Щок пред германската агенция ДПА. По неговите думи, потенциалът на тези банди да дестабилизират дори и големите индустриални държави, например в Европа, е достигнал невиждани размери.

Функционират като глобални корпорации

Щок ще напусне поста си след десетгодишен мандат, а най-добри шансове да го наследи има бразилецът Валдеси Уркиза. Интерпол със своите 196 държави членки е най-голямата полицейска организация в света и координира международното полицейско сътрудничество, припомня германската обществена медия АРД. 

Щок подчертава, че международната полицейска организация има сигурни сведения за това, че мафиотските групи, които по-рано са действали в регионален мащаб, междувременно са се разпространили по всички кътчета на Земята.

"Те са се превърнали в глобални престъпници, действат като глобалните концерни", посочва Щок. При това разполагат с "астрономически ресурси", с които развиват търговията с хора и оръжие.

Кокаинът представлява основен източник на приходи

Основният източник на доходи за бандитите продължава да е наркотърговията, която става все по-голям проблем и в Централна Европа. 

"Говорим за всички видове дрога, които са достъпни на криминалните пазари. Но в момента най-голям проблем е кокаинът", посочва Щок.

Въпреки съобщенията за заловени рекордни количества дрога в пристанищата на Антверпен, Ротердам или Хамбург, цената и предлаганите на улицата количества не се променят - ясен знак, че няма недостиг, пише АРД. Преценките са, че полицията залавя около 15 до 20% от внесената дрога.

Фентанилът е особено сериозен проблем

Особена опасност, според Щок, се крие в това, че синтетичният опиоид фентанил се среща все по-често. 

"Виждаме, че той се настанява и на европейските пазари", казва Щок, цитиран от DW.

Фентанилът потенциално е по-опасен от другите наркотици, според експертите неговото въздействие е 50 пъти по-силно от това на хероина. Дори и два милиграма могат да бъдат смъртоносна доза. В САЩ фентанилът вече се е превърнал в огромен проблем и е довел до смъртта на десетки хиляди хора.

По данни на американския институт, който изследва злоупотребата с наркотици, от свръхдоза синтетични опиоиди, и най-вече фентанил, само през 2021 година са починали над 70 000 души.

Уличното насилие

Бизнесът с наркотиците постоянно води до насилие, като престъпленията се увеличават и в края на нелегалната верига за доставки. Там, на т.нар. последна миля, локални банди организират уличната търговия. 

"И тъй като е много доходно, те и в тази фаза се борят за територията си"

Примери в това отношение са Швеция, Белгия или Нидерландия. 

"Но има и данни от Германия, че подобна борба се води и във Федералната република", посочва Щок. В тази връзка ДПА припомня, че неотдавна в Кьолн имаше няколко експлозии. Смята се че те са резултат от битката за надмощие между наркобандите.

За успешна борба срещу този вид организирана престъпност има нужда от още по-тясно сътрудничество между националните полицейски служби, казва Щок. Властите в отделните държави трябва целенасочено да контролират известните между 10 и 15 най-големи групи.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback