Папа Франциск осъди неспособността на световните сили да прекратят войната в Близкия изток

Все още се пролива кръв и се леят сълзи

07.10.2024 | 14:34 Редактор:
87-годишният папа по-рано обяви 7 октомври за глобален ден за молитва и пост за мир.
87-годишният папа по-рано обяви 7 октомври за глобален ден за молитва и пост за мир.

Папа Франциск осъди "срамната неспособност" на световните сили да сложат край на войната в Близкия изток. Този коментар на главата на Католическата църква дойде на първата годишнина от смъртоносното нападение на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, информира АФП.

"Преди година беше запален фитилът на омразата, който не избухна, а експлодира в спирала от насилие, в срамната неспособност на международната общност и на най-могъщите държави да заглушат оръжията и да сложат край на трагедията на войната. Все още се пролива кръв и се леят сълзи. Расте гневът и желанието за отмъщение, докато изглежда, че малцина се грижат за това, което е най-необходимо и най-желано: диалог и мир", каза той в отворено писмо до католиците в Близкия изток.

87-годишният папа по-рано обяви 7 октомври за глобален ден за молитва и пост за мир, следвайки подобни инициативи за други конфликти през последните години, предаде БГНЕС. В своето писмо лидерът на почти 1,4 млрд. католици в света изрази солидарност с последователите си в региона.

Папата се обърна и към мъжете и жените от всяко вероизповедание и религия, които в Близкия изток страдат от безумието на войната.

"Аз съм близо до вас, с вас съм. Аз съм с вас, които нямате право на глас, защото, въпреки всичкото говорене за планове и стратегии, малко са загрижени за онези, които страдат от разрушенията на войната, която силните налагат на другите, но те ще бъдат подложени на неумолимата Божия присъда", заяви той.

Снимка: БГНЕС