Примирието, което не дойде: Последствията от конфликта в Близкия изток

Година след трагичното нападение на "Хамас"

07.10.2024 | 13:36 Редактор:

Примирието - като мираж, милиони бежанци от Газа, Ливан и Израел - може би завинаги бежанци. Една година война в Близкия изток. На 7 октомври миналата година "Хамас" удари Израел с няколко хиляди ракети. Жертвите и от двете страни досега са хиляди, сред тях - много деца. През изминалата нощ израелската армия отново засили ударите в Бейрут.

През изминалата нощ ракети, изстреляни от ливанската групировка "Хизбула", са ударили третия по големина град Хайфа. В съобщение на "Хизбула" се казва, че цел на атаката е била военна база южно от града, срещу която е бил изстрелян залп от ракети. Според израелски медии най-малко десет души са били ранени в северната част на страната. Реакцията на израелската армия не закъсня. Военните обявиха, че техни самолети са нанесли удари по цели на разузнаването на "Хизбула" в Бейрут. 

Но как се стигна дотук?

На 7 октомври миналата година Израел преживя едно от най-смъртоносните нападения в своята история. Палестински бойци от "Хамас" предприеха координирано нападение, насочено към фестивал отвъд границата с Газа, и няколко други места в южната част на Израел. При нападението загинаха 1205 души, повечето от които цивилни, а 250 бяха взети за заложници.

Над 100 от заложниците в плен бяха върнати по време на кратко примирие, но другите останаха в ръцете на "Хамас". Ново прекратяване на огъня не беше постигнато.

"На този ден си спомняме за всички онези, които са брутално убити, претърпели нечувано и невиждано насилие включително сексуално, докато просто се опитват да живеят живота си. Отново настоявам за освобождаването на всички заложници", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Френският президент Еманюел Макрон отдаде почит на жертвите на нападението. 

"Болката остава толкова силна, колкото и преди една година. Болката на израелския народ. Нашата. Болката на раненото човечество", написа той в X.

Музикалният фестивал "Нова", който се проведе в пустинята Негев, се превърна в най-трагичното място на нападението. Най-малко 370 посетители на фестивала загубиха живота си, след като тежко въоръжени бойци нахлуха на събитието и застреляха посетителите, докато се опитваха да избягат. Вследствие на тези действия територията на фестивала е осеяна с изоставени вещи. В отговор Израел започна масирана военна офанзива срещу Газа в рамките на няколко часа след нападението - операция, която продължава и досега. Ивицата Газа, в която живеят 2,4 млн. души, е опустошена от непрестанните бомбардировки, като голяма част от територията е превърната в руини. По данни на управляваното от "Хамас" Министерство на здравеопазването от началото на израелската офанзива в Газа са загинали близо 42 хиляди души, повечето от които цивилни. 

В хода на конфликта бяха убити много от командирите на групировката, включително лидерът Исмаил Хания. С експлозии на пейджъри и ръчни радиопредаватели беше нанесен сериозен удар по членовете на ливанското радикално движение "Хизбула. Убит беше и самият лидер на движението Хасан Насрала. По данни на "Хамас" над 40 хиляди са убитите палестинци при военните действия в Газа.

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова.

Снимка: БГНЕС