fallback

Масиран обстрел с дронове по военни летища в Крим

Обявена беше въздушна тревога на територията на целия полуостров

07.10.2024 | 11:05 Автор: Толя Стоянова

От началото на октомври 2023 г., когато започна щурмът към Авдиевка, до 4 октомври 2024 година Русия е загубила поне 1800 единици тежка военна техника, сред които 539 танка, в района около Покровск, съобщава Институтът за изучаване на войната (ISW), позовавайки се на публикации в социалната мрежа Х (бивша Twitter) на един от сътрудниците в проекта Oryx, базирани на визуално потвърдени руски загуби.

От тези танкове са унищожени поне 381, а останалите са повредени и изоставени, тоест биха могли да бъдат поправени и използвани отново, сочат още данните. Военните анализатори обаче смятат, че оценката е консервативна и руските загуби са по-големи. Според тях на фона на тази унищожена техника (към пет дивизии) руските военни са напреднали с около 40 км в направлението Авдиевка/Покровск за тази година. Без тотална промяна в осигуряването на ресурси тези победи са неустойчиви в дългосрочен план, посочват още от ISW.

В първите седмици от атаката към Авдиевка руските сили използваха голям брой бронирана техника, която често биваше напълно унищожавана от украинските дронове и артилерия. В последните месеци атаките с бронирана техника са рядкост - руснаците се придвижват напред с пехота, понякога и с екзотични превозни средства - мотоциклети, колички за голф и т.н.

Масиран обстрел с дронове

Военни летища бяха цели на масиран обстрел с дронове в нощта срещу 7 октомври в Крим. В социалните мрежи бяха разпространени видеа и информации за взривове на летищата в Саки и Белбек, както и в Симферопол. Обявена беше въздушна тревога на територията на целия полуостров, което не се случва често.

Според данни от социалните мрежи на летището в Белбек е възникнал сериозен пожар, но малко преди това самолетите са били вдигнати - вероятно като защитна мярка срещу очакваните удари. Според руски източници през нощта в Крим са използвани дронове, които са били унищожени от силите за ПВО.

Военноморските сили на Украйна съобщиха за навлизането на четири ракетоносача в Черно море. Така към 6:00 часа на 7 октомври потенциалният залп на ракетите "Калибър" е до 24 ракети и очакванията са за въздушна атака по територията на Украйна. Според анализи до този момент ракетите "Калибър" не представляват заплаха за системите на ПВО на Украйна и Русия ги използва по-скоро за "отвличане на вниманието". ВВС на Украйна отбелязаха няколко групи дронове към Киевска, Одеска, Сумска и Черкаска област, авиационни бомби в Харков и Суми, както и няколко ракети, изстреляни по различни направления, чийто брой и нанесени поражения се уточняват.

Подземни тунели помагат на руснаците в настъплението им в Харковска област

Въпреки че атаките намаляха съществено в последния месец, руснаците не се отказват от настъплението си в Харковска област. Украинските военни коментират, че руснаците използват подземни тунели, за да се придвижват и опитат да превземат позиции из Вовчанск, едно от частично окупираните места в областта. Това не е нова тактика, посочват още участниците в битката за Харков в единния новинарски канал. Според тях подобни тунели е имало и около Авдиевка през лятото на 2023 г.

За изкопани тунели съобщи и украинското военно разузнаване, след като си върна контрола върху химическия завод във Вовчанск. Тогава от ГУР коментираха, че за изкопаването на тунелите са използвани военнопленници и наказани руски военни.

По данни на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) към 22:00 часа на 6 октомври в Харковска област е имало пет атаки към Вовчански и Старица. Военните съобщават и за извършена ротация край Хлибоке, като напред са изпратени недобре подготвени военни, но с добро оборудване, включително и средства за радиоелектронна борба за защита от дронове.

Най-горещото направление и в 956-ия ден от началото на войната остава Покровск. Към 22:00 часа на 6 октомври към града са регистрирани 19 бойни сблъсъка, като най-ожесточени са около Мирнохрад, Лисивка и Селидове. В Курахивското направление атаките към този час са 17, като руснаците атакуват към Цукурине, Хеорхиевка, Олександривка, Костянтинивка и Новоселидовка. Според украински военни руснаците се готвят за механизирана атака към Селидове и към Покровск в следващите седмици.

Интензивни обстрели с бойна авиация са извършени над Торецк. Регистрирани са и 17 атаки към града и към Шчербинивка в това направление. Активни са действията на руснаците още и в Лиманско и Купянско направление, но без видим напредък. Продължават опитите за превземането на Часов яр.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback