fallback

Една година от смъртоносното нападение на "Хамас" в Израел

При атаката загинаха 1205 души

07.10.2024 | 07:00 Автор: Толя Стоянова

На 7 октомври миналата година Израел преживя едно от най-смъртоносните нападения в своята история. Палестински бойци от "Хамас" предприеха координирано нападение, насочено към фестивал в близост до Кибуц Рейм, точно отвъд границата с Газа, и няколко други места в южната част на Израел.

При нападението загинаха 1205 души, повечето от които цивилни, а стотици бяха взети за заложници. Това беше ден, който завинаги промени региона и постави началото на година на интензивно насилие и задълбочаване на конфликта.

Музикалният фестивал "Нова", провеждан в пустинята Негев, се превърна в най-трагичното място на нападението. Най-малко 370 посетители на фестивала загубиха живота си, след като тежко въоръжени бойци нахлуха на събитието и застреляха посетителите, докато се опитваха да избягат. Вследствие на тези действия територията на фестивала е осеяна с изоставени вещи, изгорели автомобили и други белези от този ужасен ден, предаде БГНЕС.

Израел започна масирана военна офанзива срещу Газа

В отговор Израел започна масирана военна офанзива срещу Газа в рамките на няколко часа след нападението - операция, която продължава и досега. Ивицата Газа, в която живеят 2,4 млн. души, е опустошена от непрестанните бомбардировки, като голяма част от територията е превърната в руини.

По данни на управляваното от "Хамас" Министерство на здравеопазването от началото на израелската офанзива в Газа са загинали над 41 870 души, повечето от които цивилни - цифра, потвърдена като достоверна от ООН.

Докато се отбелязва първата годишнина от нападението, Израел отново се намира в разгара на война, този път срещу "Хизбула" в Ливан, като същевременно се подготвя за потенциални ответни мерки срещу Иран. Ракетният обстрел, предприет от Техеран миналата седмица, допринесе за засилване на чувството за несигурност, като породи опасения за по-широк регионален конфликт. 

В Рейм, на мястото на масовото убийство на музикалния фестивал "Нова", признателна тълпа даде началото на церемониите с минута мълчание точно в 6:29 ч. - времето, когато започна безпрецедентната атака на палестинското ислямистко движение срещу Южен Израел.

Израелските военни съобщиха, че най-малко четири снаряда са били изстреляни от Ивицата Газа, само няколко минути след като страната започна официално да отбелязва атаките от 7 октомври миналата година, информира АФП.

"След сирените, които прозвучаха в 6:31 ч. в няколко общини в близост до Ивицата Газа, бяха идентифицирани четири снаряда, преминаващи от южната част на Ивицата Газа. Три от снарядите бяха прехванати от ВВС (военновъздушните сили), а един паднал снаряд беше идентифициран в открита зона", се казва в изявление на военните.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback