fallback

Еманюел Макрон към Бенямин Нетаняху: Дойде време за прекратяване на огъня

Премиерът на Израел заяви, че очаква подкрепа, а не рестрикции

06.10.2024 | 21:06 Автор: Вяра Димова

В разговор по телефона с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху френският президент Еманюел Макрон потвърди "непоколебимия ангажимент" на Франция към сигурността на Израел. Той също така подчерта спешната необходимост от прекратяване на огъня в Газа и Ливан, съобщиха от Елисейския дворец.

"В навечерието на първата годишнина от терористичната офанзива на "Хамас" срещу Израел той изрази солидарността на френския народ с израелския народ", съобщиха от френското президентство.

Макрон също така изрази "убеждението си, че вече е настъпил моментът за прекратяване на огъня", предаде АФП.

Двамата лидери проведоха този телефонен разговор в навечерието на възпоменанията за атентатите от 7 октомври и ден след разгорещена размяна на реплики, след като френският президент се изказа в подкрепа на спирането на доставките за Израел на оръжия, които биха могли да бъдат използвани във войната в Газа.

Двамата обсъдиха "ситуацията в Близкия изток с цялата си откровеност и с уважение към приятелството между Франция и Израел", информираха от Елисейския дворец: "Двамата лидери приеха различията в мненията си, както и желанието си да бъдат добре разбрани един от друг".

"Президентът на Републиката потвърди пред израелския министър-председател, че ангажиментът на Франция към сигурността на Израел е непоколебим, и му припомни мобилизирането на френските военни ресурси в негова защита по време на нападенията, извършени от Иран през последните месеци", подчерта френското президентство, цитирано от БГНЕС.

По време на телефонния им разговор Макрон беше категоричен, че Израел "има право да се защитава от тероризма": "Нападенията срещу Израел и неговите граждани трябва да спрат, независимо дали идват от Иран или от неговите помощници в региона.

Нетаняху от своя страна изтъкна на френския държавен глава, че "Израел очаква подкрепа от Франция, а не рестрикции".

Снимка: архив, БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback