Ударът по джамия в Ивицата Газа е бил насочен към команден център на "Хамас"

Анализатори очакват Израел да нанесе удар навръх годишнината от войната

06.10.2024 | 13:34 Редактор:

На 24-ма души се увеличи броят на жертвите при израелския удар срещу джамия в Газа. Храмът се е използвал за настаняване на бежанци. Ударът идва в навечерието на първата годишнина от атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври 2023 г. Според редица западни медии Израел смята да нанесе удар навръх годишнината от войната.

Според израелската армия е бил нанесен прецизен удар по команден център на терористи от "Хамас" в постройка, която преди е служила за джамия.  Съобщено беше и за нови израелски атаки в южните предградия на Бейрут. Според данни на армията в Южен Ливан за седмица са убити 440 бойци на "Хизбула", сред които 30 командири. Групировката е изстреляла нови 130 ракети срещу Израел.

Премиерът Бенямин Нетаняху остро осъди западните лидери, включително френския президент Еманюел Макрон, за предложението за оръжейно ембарго на Израел.

"Всички цивилизовани страни трябва да стоят твърдо на страната на Израел. Въпреки това президентът Макрон и някои други западни лидери сега призовават за оръжейно ембарго срещу Израел. Срам за тях!", каза Нетаняху.

Изявлението му идва само часове, след като Макрон заяви, че в този момент "приоритетът" трябва да бъде "да се спре потокът от оръжия, подхранващи конфликта". Отговорът на Нетаняху се фокусира върху борбата на Израел на няколко фронта - срещу Иран, "Хамас", "Хизбула", хутите в Йемен и шиитските милиции в Ирак и Сирия, поради което, добави той, Израел трябва да разчита на подкрепата на целия "цивилизован свят".

Междувременно демонстрации се състояха в редица големи градове по света в навечерието на годишнината от началото на войната. На 7 октомври миналата година при нападение на "Хамас" в Южен Израел бяха убити 1200 души и бяха взети 250 заложници. В отговор Израел започна офанзива срещу радикалните групировки. 

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова.

Снимка: БГНЕС