fallback

Израел обкръжи района на Джабалия в Ивицата Газа

Хиляди израелци излязоха на протести

06.10.2024 | 11:50 Автор: Елеонора Танева

Районът на Джабалия в северната част на Ивицата Газа е обкръжен от израелската армия. Там според израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ)  палестинската групировка "Хамас" възстановява своя потенциал въпреки месеците на боеве и въздушни удари, предаде Франс прес.

"Войските на 401-ва и 460-а бригада успешно обкръжиха района и в момента продължават операциите си в сектора“, съобщиха от  ЦАХАЛ, цитирани от БТА.

Междувременно хиляди израелци излязоха на пореден с искане останалите в плен заложници след нападението на палестинската групировка "Хамас“ на 7 октомври 2023 г. да бъдат освободени.

Според местните медии около 2000 демонстранти са присъствали на митинг в Тел Авив – в момента максималната позволена численост на събитията, провеждани в централната част на Израел.

Роднините на заложниците обвиняват премиера Бенямин Нетаняху, че саботира споразумението с „Хамас“ и изпълнява исканията на крайнодесните си и религиозни коалиционни партньори. Те са против отстъпки за палестинската организация, а Нетаняху зависи от тях за политическото си оцеляване. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback