Гърците гласуват за ръководител на лявата социалдемократическа партия ПАСОК

Шестима са кандидатите за поста

06.10.2024 | 10:40 Редактор:
Очакванията са да се стигне до втори тур.
Очакванията са да се стигне до втори тур.

Днес в Гърция се провеждат избори за ръководител на лявата социалдемократическа партия ПАСОК.

Кандидатите за ръководният пост са шест: 

Никос Андрулакис

Хари Дукас

Павлос Геруланос

Надя Яанакопулу

Анна Диамантопулу

Михалис Катринис

Изборните секции отвориха  в 7 часа сутринта и е предвидено  да затворят в 19 часа, освен ако съответната партийна комисия не реши да я  удължи, ако се установи, че все още има значителна избирателна активност, особено в големите избирателни центрове в Атика и Солун.

Участието се е увеличило с 30% спрямо 2021 г., показват последните данни. 21 000 са гласувалите до 9 сутринта, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Днес както членовете, така и тези, които искат да се регистрират, с необходимите документи, могат да гласуват в една от обособените секции, независимо къде живеят. На първия тур по последни данни  нито един от "6-те" няма да успее да събере необходимия процент (50+1% от гласовете) и затова ще последва втори тур, следващата неделя, 13 октомври.

Бюлетината за гласуване е по азбучен ред и се споделя с кандидатите трябва да поставят кръстче за избрания от тях кандидат. 

Право да гласуват имат гръцки граждани и чужденци, които пребивават законно и постоянно в Гърция от 16-годишна възраст (родени през 2008 г.).

За да  се гласува на втори тур, трябва  избирателите да са гласували на първи тур.

За разлика от националните избори, избирателите на ПАСОК могат да гласуват във всяка избирателна секция в страната, независимо къде живеят или къде упражняват правото си на глас на национални, местни и европейски избори.

На втория тур те могат да гласуват в различна секция от тази, в която са гласували на 6 октомври.

Таксата за участие в гласуването е определена на 3 евро и се заплаща на първия тур, а за втория тур такса не се заплаща.

Снимка: БГНЕС