fallback

20 000 сметки на руснаци закри най-голямата банка в Кипър

Мярката е заради страх от британски и американски санкции за обслужване на руснаци

06.10.2024 | 09:50 Автор: Елеонора Танева

Bank of Cyprus, най-голямата банка в Кипър, след нахлуването на Русия в Украйна закри около 20 хиляди сметки, които принадлежаха на седем хиляди клиенти с руско гражданство. Това показва  доклад на Frank Media, позовавайки се на Карен Льо Кану, говорител на банката. Реорганизацията на клиентското портфолио започна през 2014 г. във връзка с въвеждането на санкции, последвали в отговор на анексирането на Крим от Русия, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"По времето, когато започна реорганизацията, руснаците представляваха 4% от клиентското портфолио. Днес този дял е само 0,4%", заяви представител на банката.

Льо Кану отбеляза, че днес банката все още има сметки на руснаци в пенсионна възраст.

"Банката разглежда и оценява възможни взаимоотношения с руски граждани, които законно пребивават в Европа, не са обект на международни санкции и извършват допустими дейности в сектори, съответстващи на политиките на банката", уточнява Кану.

През април 2023 г. Bank of Cyprus започна да изпраща известия за закриване на сметки до руски клиенти, защото се страхуваше от британски и американски санкции за обслужване на руснаци. Базираната в Лимасол консултантска компания Main Partner Trust първа съобщи за това, публикувайки в канала си в Telegram текста на съответното съобщение, получено от някои руснаци. По-късно тази информация беше потвърдена  от банковия бранш.

Решението за закриване на руски сметки в Bank of Cyprus беше взето след поредното разширяване на американския SDN списък (списъкът на специално определени граждани и блокирани лица), позовавайки се на кипърската компания Main Partner Trust, която осигурява правни и финансови услуги.

Освен  Bank of Cyprus и други местни банки, като Hellenic Bank и Alpha Bank, започнаха да закриват по-често сметките на руснаци поради страх от санкции.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback