fallback

Израел ликвидира още един от лидерите на "Хамас", укрит в бежански център в Триполи

Повече от 200 хиляди души досега са напуснали Ливан, преминавайки през границата в Сирия

05.10.2024 | 18:50 Автор: Елеонора Танева

Израел и "Хизбула" продължават ожесточените сражения в Южен Ливан на фона на продължаващата сухопътна офанзива на израелската армия през границата. Южните предградия на Бейрут бяха подложени на израелски въздушни удари и през тази нощ, убиха и още един от главнокомандващите на "Хизбула". 

С нови експлозии и сирени - така се събудиха жителите на три южни квартала на ливанската столица Бейрут. Взривове отекнаха и тази сутрин. При израелски удар в Северен Ливан е бил убит Саид Аталах - един от лидерите на Бригадите "Изедин ал Касам", военното крило на радикалната палестинска групировка "Хамас". Заедно с него в палестински бежански лагер в ливанския град Триполи са загинали и трима души от семейството му. 

Сирени за въздушно нападение прозвучаха в Северен Израел през нощта и сутринта, за да предупредят жителите за предстоящи атаки. Късно снощи американският президент Джо Байдън посъветва Израел да не нанася удари по петролната инфраструктура на Иран, за да не поскъпнат допълнително горивата на международните пазари. 

"Ако аз бях на тяхно място, щях да се замисля за други варианти, а не да удрям петролни рафинерии", каза Байдън.

По-късно на предизборен митинг бившият американски президент и кандидат за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че иранските ядрени съоръжения "трябва да бъдат ударени", визирайки изказване на президента Джо Байдън по-рано тази седмица, който каза, че не би подкрепил подобен удар.

"Когато му зададоха този въпрос, отговорът трябваше да бъде - първото ударете ядрените съоръжения, после мислете за останалото", каза Доналд Тръмп.

Повече от 30 медицински заведения в Ливан са затворили врати заради израелските удари, според данни на Световната здравна организация. Съобщава се за убити и ранени парамедици.

Повече от 200 хиляди души досега са напуснали Ливан, преминавайки през границата в Сирия, по данни на Върховния комисариат за бежанците. Според ливанските власти, броят им е 300 хиляди. На този фон в понеделник - 7 октомври се навършва една година от началото на войната между Израел и "Хамас". По данни на Израел, тогава са убити близо хиляда и 200 души, а около 250 заложници са отведени в плен в Ивицата Газа.

По информация на здравното министерство на "Хамас", броят на палестинските жертви при последвалото настъпление на израелските сили вече надхвърля 41 хиляди души.

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback