Гърция е в плен на лошото време заради циклона "Касандра"

Има информация за изчезнал човек

05.10.2024 | 14:35 Редактор:
Бури и наводнения в Гърция.
Бури и наводнения в Гърция.

Гърция е в плен на лошото време. Най-засегнати от циклона "Касандра" (Cassandra) в Гърция са районът Епир, остров Корфу, Теспротия и община Етолоакарнания, където, освен проливните дъждове и бури, има информация и за изчезнал човек.

Валежите са интензивни и са причинили наводнения и натрупване на кал в много райони на страната, а екипи почистват пътната настилка, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Околовръстният път в Ривио на община Ксиромеро също е пълен с кал. Нанесени са щети и на къщи от придошлите води и калта, които създават проблеми. Жителите на Епир са изправени пред наводнения и свлачища.

Най-засегнатите райони от падналите дъждове и бури са Коница, Загори и Цумерка

Във Филиате са наводнени партерни магазини, а в различни части на общината са паднали камъни. Мобилизацията на пожарната е предизвикана и от паднали дървета в различни райони, докато машини на "Гражданска защита" са работили през цялата нощ, за да ги отстранят.

Междувременно жителите на община Филиатон останаха без ток с часове. На остров Корфу циклонът създаде проблеми заради падащи дървета и наводнения, основно в стария град. Пострадали са и хотели, а полет за Корфу не е успял да стигне до острова.

По последни прогнозни данни, се очакват силни дъждове и бури до следобед на запад и от обяд на североизток. В Западна Стерея, Западен Пелопонес и най-южните острови на Йонийско море и в Източна Македония, Тракия и най-източните части на Централна Македония се очакват облаци с дъжд и бури.

Снимка: архив, БГНЕС