Израел ликвидира лидер на военното крило на "Хамас" в Северен Ливан

С него са загинали и трима души от семейството му

05.10.2024 | 07:13 Редактор:
В понеделник се навършва една година от началото на конфликта между Израел и Хамас.
В понеделник се навършва една година от началото на конфликта между Израел и Хамас.

Убит при израелски удар в Северен Ливан е един от лидерите на Бригадите "Изедин ал Касам" - военното крило на радикалната палестинска групировка "Хамас", Саид Аталах, предаде "Ройтерс", като се позова на информация на близки до движението медии.

Заедно с него в палестински бежански лагер в ливанския град Триполи са загинали и трима души от семейството му, уточнява агенцията. Засега няма коментар от израелска страна.

Бригадите "Изедин ал Касам" потвърдиха смъртта на друг от своите командири - Захи Ясер Абд ар Разек Уфи, при израелски удар в град Тулкарем на окупирания Западен бряг. Той е ръководил мрежата на военизираното движение там.

В понеделник се навършва една година от началото на конфликта между Израел и "Хамас", започнал с изненадващо кръвопролитно нападение на палестински бойци на територията на Израел на 7 октомври 2023 г., предаде БТА. По данни на Израел, тогава са убити близо 1200 души, а около 250 заложници са отведени в плен в Ивицата Газа.

По информация на здравното министерство на "Хамас", броят на палестинските жертви при последвалото настъпление на израелските сили вече надхвърля 41 000 души.

Снимка: архив, БГНЕС