70 души са станали жертва на клане, извършено от банда в Хаити

Хиляди жители на Пон-Сонд са се насочили към крайбрежния град Сен Марк

04.10.2024 | 21:43 Редактор:
Най-малко 16 души са били ранени тежко при атаката.
Най-малко 16 души са били ранени тежко при атаката.

Говорител на службата на върховния комисар на ООН за бежанците Самин ал Хитан съобщи, че въоръжени хора, принадлежащи към банда на име "Гран Гриф", са разстреляли с автоматично оръжие най-малко 70 души.

"Ужасени сме от вчерашните бандитски нападения в град Пон-Сонд в хаитянския департамент Артибонит", каза Самин ал Хитан, цитиран от Ройтерс.

Най-малко 16 души са били ранени тежко при атаката, извършена в ранните часове на вчерашния ден, според ООН. Както се съобщава, членовете на бандата опожарили поне 45 къщи и 34 превозни средства и принудили хората да бягат от домовете си.

"Това отвратително престъпление срещу беззащитни жени, мъже и деца е не само посегателство срещу жертвите, но и срещу целия хаитянския народ", написа в социалната мрежа Х премиерът Гари Коний.

"Силите за сигурност, подкрепени от нашите международни партньори, ще засилят намесата си", обеща той.

В аудиообръщение, поместено в социалните мрежи, тарторът на "Гран Гриф" Лъксън Елан, който беше санкциониран от ООН миналия месец, каза, че отговорност за нападенията носят държавата и жертвите и обвини местните жители, че са стояли безучастно, когато "войниците му" са били убивани от полицията и доброволните отряди, предаде БТА.

Вчера местни медии съобщиха, че хиляди жители на Пон-Сонд са се насочили към крайбрежния град Сен Марк. Пон-Сонд е голямо средище на оризопроизводството и се намира в район, определян като житницата на Хаити и разположен на важен кръстопът между столицата Порт о Пренс и северните части на карибската страна.

Снимка: архив, БГНЕС