fallback

Разширяващата се бежанска общност на палестинците и новите предизвикателства

Бедност и дискриминация в Близкия изток

04.10.2024 | 19:31 Автор: Деси Николова

След терористичните атаки на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври 2023 г., надеждите на много палестински бежанци за завръщане в старите им домове стават все по-малки. Днес броят на палестинските бежанци е значително по-голям в сравнение с 1948 година.

Какъв е броят на палестинските бежанци?

Палестинското население в Близкия изток се оценява на седем милиона души, които обаче имат различен правен статут. Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) казва, че в момента подкрепя 5,9 милиона души в региона. Те живеят в 58 бежански лагера в Йордания, Сирия, Газа, Западния бряг, включително Източен Йерусалим, и Ливан.

Палестински бежанци живеят и в Египет. От началото на войната между Израел и "Хамас" там са избягали около 100 000 души. А 1,5 милиона палестински израелци живеят в Израел.

Според UNRWA като бежанци могат да бъдат разглеждани "всички лица, чието местопребиваване е било в Палестина между 1 юни 1946 г. и 15 май 1948 г. и които са загубили както домовете си, така и средствата си за препитание в резултат на конфликта от 1948 година". 

Това се отнася и за "потомците на палестински бежанци от мъжки пол, включително осиновените деца". В резултат броят на регистрираните лица се е увеличил от 750 000 през 1950 г. до почти шест милиона днес.

Какви са условията на живот на палестинските бежанци?

Ежедневието на много палестински бежанци и техните семейства е белязано от бедност и дискриминация. В много арабски приемащи страни палестинците не могат да получат гражданство.

По данни на UNRWA около 80% от палестинските бежанци в Ливан живеят под прага на бедността там. Те не могат да придобиват собственост, не им е позволено да работят във всички професии и нямат достъп до държавната образователна и здравна система.

Около 2,3 милиона палестинци са регистрирани като бежанци в Йордания. Това е единствената арабска страна, която е предоставила гражданство на тази група хора. Повече от половината от йорданското население вече е с палестински произход.

Ситуацията в Сирия непрекъснато се влошава поради продължаващата гражданска война там. През 2021 г. проучване на UNRWA разкри, че 82% от регистрираните палестински бежанци живеят в абсолютна бедност. Много от тях сега се връщат в Сирия заради конфликта между Израел и ливанската милиция "Хизбула", пише DW.

Каква е причината за създаването на организация, посветена специално на палестинските бежанци?

Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток е създадена с Резолюция 302 (IV) на ООН от 8 декември 1949 г. и започва своята работа на 1 май 1950 г. През декември 2022 г. Общото събрание на ООН удължи мандата на UNRWA до 30 юни 2026 година. Нейната задача е да се грижи за палестинците, които са били разселени или принудени да напуснат домовете си в резултат на Израелско-арабската война и основаването на държавата Израел на 14 май 1948 г., както и за техните потомци. Палестинците наричат този исторически период "Накба" или "катастрофа".

За всички останали бежанци и лица без гражданство по света отговаря друг орган на ООН - Върховният комисариат за бежанците. Той също е основан през 1950 година.

Разделянето на отговорностите означава, че в страни като Египет, където има палестински бежанци, но UNRWA не е представена, засегнатите живеят в правен вакуум, тъй като Върховният комисариат няма правомощията да се грижи за тях.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback