fallback

Неизползваеми държавни имоти в Гърция в условия на жилищна криза

Повече от 900 000 имота в страната остават затворени и неизползваеми

04.10.2024 | 15:29 Автор: Деси Николова

В момент, когато жилищната криза в Гърция се задълбочава, държавата притежава огромен брой имоти, които оставя неизползвани. Според изчисления на ръководители от пазара на недвижими имоти, повече от 900 000 имота в страната остават затворени и неизползваеми, като 500 000 от тях принадлежат на държавата, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Както посочват експертите, гръцката държава не знае нито точния брой на тези имоти, които са или схоластично наследство, или са придобити вследствие на отказ от наследство.

Конфискувани имоти и обезлюдяване на селата

Освен това, около 400 000 имота са конфискувани от банките поради дългове, докато приблизително 60 000 до 120 000 жилища стават необитаеми всяка година. Голяма част от изоставените имоти, особено културните училища, се намират в периферията, което допълнително усложнява жилищния проблем поради обезлюдяването на селските райони и пренаселеността на големите градски центрове.

Експертите подчертават, че липсата на ясна регистрация и активно управление на държавната собственост е основна пречка за нейното усвояване. Няма орган, който да се занимава с продажба или отдаване под наем на тези имоти, а банките и компаниите за управление на дългове срещат затруднения при масовата им продажба поради бюрократични пречки.

Лефтерис Потамианос: Блокирани имоти и рискове за пазара

Според Лефтерис Потамианос, президента на Асоциацията на брокерите на имоти в Атина-Атика, приблизително 5000 имота от завещания в Атина остават затворени, докато хиляди други са обект на съдебни спорове или конфискации, които остават неактивни поради забавяне в правораздаването. Освен това, Потамианос твърди, че държавните интервенции на жилищния пазар, като програмата „Моят дом“, могат да стимулират търсенето, без да бъдат придружени от достатъчно увеличение на предлагането, което би довело до по-нататъшно покачване на цените.

Урбанизацията и неравенството в доходите

Според Янис Ревитис, почетен президент на Асоциацията на брокерите, жилищната криза е преди всичко проблем на урбанизацията, като 50% от населението е концентрирано в Атика, докато доходите и работните места в региона са ограничени. Той смята, че увеличаването на доходите и създаването на работни места извън големите градски центрове може да помогне за решаването на проблема.

Накрая, президентът на POMIDA отбеляза, че жилищната криза е създала недоверие сред наемодателите, които се притесняват от неплащащи наематели, докато голяма част от имотите под наем изискват значителни ремонти, което допълнително натоварва пазара.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Свят
fallback