Ливан получи медицински консумативи от ООН

Самолетът с помощите кацна в Бейрут

04.10.2024 | 15:39 Редактор:
Ливанските власти съобщиха, че насилието е довело и до разселването на повече от един милион души от домовете им.
Ливанските власти съобщиха, че насилието е довело и до разселването на повече от един милион души от домовете им.

Самолет с медицински консумативи от ООН - първата доставка след ескалацията между Израел и "Хизбула" миналата седмица, пристигна в Ливан, съобщиха от агенцията на ООН и ливански министър.

"Самолет кацна в Бейрут рано тази сутрин с 30 метрични тона травматични и хирургически материали, достатъчни за лечението на десетки хиляди души. По-късно днес и утре (4-5 октомври) ще пристигнат още полети с травматологични материали, материали за борба с холерата и материали за психичното здраве", заяви регионалният директор на Световната здравна организация Ханан Балхи в социалната медийна платформа X.

Бързо ескалиращите израелски удари от 23 септември насам, насочени срещу подкрепяните от Иран бойци на "Хизбула", са убили над 1100 души в Ливан и са ранили още стотици, според официални данни.

Ливанските власти съобщиха, че насилието е довело и до разселването на повече от един милион души от домовете им в малката средиземноморска страна, която вече е затънала в икономическа и политическа криза, предаде БГНЕС.

Министърът на здравеопазването Фирас Абиад беше на летището в Бейрут, за да получи помощта, организирана от СЗО и агенцията на ООН за бежанците UNHCR и финансирана от Обединените арабски емирства.

"Получаваме първата пратка от многото. Пратката включва много травматологични комплекти, които ще бъдат от решаващо значение за подпомагане на болниците при приемането на пострадалите от израелските атаки срещу Ливан", каза той. 

Снимка: БГНЕС