Аятолах Хаменей изнесе петъчна молитва в Техеран за пръв път от близо 5 години

В речта си той подчерта "единството на мюсюлманите по цял свят"

04.10.2024 | 13:43 Редактор:

Тежки атаки на израелската армия на различни места в Ливан. Ударите се засилиха през нощта. На хората в повече от 30 села в южната част е наредено незабавно да се евакуират и да се насочат на север. Ракетен удар порази пътя към граничен пункт със Сирия. Взривове отекнаха и край международното летище в Бейрут.

Аятолах Хаменей води петъчна молитва

На фона на ожесточените ракетни удари на Израел по цели на "Хизбула" в Ливан и три дни след ракетната атака на Иран по еврейските земи, върховният лидер на ислямската държава Аятолах Али Хаменей изнесе петъчната молитва в Техеран, в лично качество за първи път от близо 5 години насам.

Последният път, когато Хаменей води петъчната молитва беше, след като иранският генерал Касем Солеймани загина при атака с американски дрон близо до летището в Багдад през 2020 г.

"Политиките, възприети от нашия враг, сеят семената на разделение и бунт, целят да вбият клин сред всички мюсюлмани. Това са същите врагове за палестинците, ливанците, египтяните и иракчаните. Те са враг на йеменския и сирийския народ", каза в своята молитва Хаменей.

В  речта си, в която освен на персийски, говори и на арабски, Хаменей подчерта "единството" на мюсюлманите по целия целия свят. Стотици носеха снимката на убития лидер на "Хизбула" Хасан Насрала, и зелено-жълтото знаме на групировката.  

Ескалацията на военните действия в Ливан продължава

Главен път от Ливан към границата в Сирия, където в момента бягат стотици хора, е бил ударен при израелски въздушен удар. На хората от десетки села в Южен Ливан е наредено да се евакуират. Удари поразиха и международното летище в Бейрут. Смята се, че целта е бил обявеният за нов лидер на "Хизбула" Хашем Сафиедин. На този етап няма официална информация за състоянието му.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС