fallback

Джо Байдън: Можем да избегнем мащабна война в Близкия изток

"Има още много работа за вършене", заяви американският държавен глава

04.10.2024 | 07:03 Автор: Искра Ангелова

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че не вярва, че ще има "тотална война" в Близкия изток, докато Израел обмисля варианти за ответни действия след най-голямото досега нападение на Техеран срещу неговия заклет враг.

Въпреки това Байдън заяви, че трябва да се направи повече, за да се избегне война в Близкия изток, след като израелските военни удариха Бейрут с нови въздушни удари в битката си срещу ливанската въоръжена групировка "Хизбула".

Запитан от репортери във Вашингтон доколко е уверен, че такава война може да бъде предотвратена, Байдън отговори: "Доколко сте сигурни, че няма да вали? Вижте, аз не вярвам, че ще има тотална война. Смятам, че можем да я избегнем. Но има още много работа, много работа за вършене".

Въпреки че САЩ, Европейският съюз и други съюзници призоваха за незабавно 21-дневно прекратяване на огъня в конфликта между Израел и Ливан, Байдън заяви, че САЩ обсъждат с Израел вариантите за отговор на нападението на Техеран, което включва и нанасяне на удари по иранските петролни съоръжения.

"Обсъждаме това", каза Байдън пред репортери, цитиран от БГНЕС.

Коментарите му допринесоха за рязко повишаване на световните цени на петрола, а нарастващото напрежение в Близкия изток накара търговците да се притесняват от потенциални прекъсвания на доставките.

В сряда президентът заяви, че няма да подкрепи израелски удар по ядрените обекти на Иран.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback