Джо Байдън: Можем да избегнем мащабна война в Близкия изток

"Има още много работа за вършене", заяви американският държавен глава

04.10.2024 | 07:03 Редактор:
Коментарите му допринесоха за рязко повишаване на световните цени на петрола.
Коментарите му допринесоха за рязко повишаване на световните цени на петрола.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че не вярва, че ще има "тотална война" в Близкия изток, докато Израел обмисля варианти за ответни действия след най-голямото досега нападение на Техеран срещу неговия заклет враг.

Въпреки това Байдън заяви, че трябва да се направи повече, за да се избегне война в Близкия изток, след като израелските военни удариха Бейрут с нови въздушни удари в битката си срещу ливанската въоръжена групировка "Хизбула".

Запитан от репортери във Вашингтон доколко е уверен, че такава война може да бъде предотвратена, Байдън отговори: "Доколко сте сигурни, че няма да вали? Вижте, аз не вярвам, че ще има тотална война. Смятам, че можем да я избегнем. Но има още много работа, много работа за вършене".

Въпреки че САЩ, Европейският съюз и други съюзници призоваха за незабавно 21-дневно прекратяване на огъня в конфликта между Израел и Ливан, Байдън заяви, че САЩ обсъждат с Израел вариантите за отговор на нападението на Техеран, което включва и нанасяне на удари по иранските петролни съоръжения.

"Обсъждаме това", каза Байдън пред репортери, цитиран от БГНЕС.

Коментарите му допринесоха за рязко повишаване на световните цени на петрола, а нарастващото напрежение в Близкия изток накара търговците да се притесняват от потенциални прекъсвания на доставките.

В сряда президентът заяви, че няма да подкрепи израелски удар по ядрените обекти на Иран.

Снимка: БГНЕС