Тимчо Муцунски: Преспанското споразумение има много недостатъци

"Очакваме обаче да се спазва еднакво от всичките ни съседи", заяви министърът на външните работи на РСМ

03.10.2024 | 18:58 Редактор:

Остри въпроси от българските депутати - представители в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, получи министъра на външните работи на Република Северна Македония Тимчо Муцунски. По време на заседанието депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и "Има такъв народ" поискаха конкретни отговори за позицията на съседката ни за договорените конституционни промени за започване на преговори за еврочленство.

Засегнати бяха и езикът на омразата, както и отказът на Северна Македония да изгражда транс-европейския транспортен Коридор номер 8. Муцунски не даде конкретика по спорните теми и изтъкна, че в залата има много българи. Припомняме, че при скорошния скандал с липсващото знаме по време на неофициалната среща между президентите Радев и Силяновска, Муцунски поиска страната ни да се извини.

"Не само моята политическа партия, но и лично като човек, аз смятам, че Преспанското споразумение има много недостатъци. Като политик аз разбирам, че има политическа и законова реалност, с която ние трябва да се съобразим, за да спазим международното право. Това ще противоречи на моите ценности и на тези, които уча студентите в университета. Очакваме обаче споразумението да се спазва еднакво от всичките ни съседи", заяви Муцунски.

Снимка: БГНЕС