fallback

Марк Рюте пред Володимир Зеленски: Украйна е по-близо до НАТО, от когато и да било

"Ракетите на Иран не са по-различни от руските ракети", каза украинският държавен глава

03.10.2024 | 18:49 Автор: Искра Ангелова

Новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте избра украинската столица Киев за първата си задгранична визита, откакто оглави Алианса. Посещението не беше предварително обявено, но беше очаквано, след като при встъпването си в длъжност преди два дни Рюте обяви, че Украйна е основният му приоритет.

Марк Рюте се срещна в Киев с украинския президент Володимир Зеленски, за да го увери, че пътят на Украйна към НАТО е "необратим".

"Украйна е по-близо до НАТО, от когато и да било. И ще продължи по този път, докато не стане наш пълноправен член. Аз очаквам този ден с нетърпение. НАТО подкрепя Украйна - за вашата сигурност и за общата", заяви той.

Зеленски отново призова партньорите си да отправят покана за членство на Киев. Той поиска от западните държави военна подкрепа, включително право да атакува навътре в руската територия и противоракетна система.

"Ние видяхме как в Близкия изток защитиха живота на хиляди хора, защото ракетите на Иран не са по-различни от руските ракети. Даже доста си приличат заради близостта между двата режима", коментира украинският държавен глава.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback