fallback

Швейцария планира да отпусне $1,7 млрд. на Украйна

Изграждането на жилища за вътрешно разселените граждани е сред приоритетите на сътрудничеството

03.10.2024 | 15:40 Автор: Толя Стоянова

Швейцария смята да даде 1,7 млрд. долара за проекти за възстановяване в Украйна през следващите четири години. Това обяви швейцарският посланик в Украйна и Молдова Феликс Бауман, цитиран от "Киев Индипендънт".

Един милиард от средствата ще бъдат отпуснати за украинските сектори на самоуправление, разминиране и хуманитарна помощ. Останалата част от парите ще бъдат използвани за програми за възстановяване с участието на швейцарския частен сектор, обяви Министерството на развитието на общините, териториите и инфраструктурата на Украйна, предаде БГНЕС.

"За да подчертаем сериозността на нашите намерения, наш представител ще работи тук, който ще бъде отговорен за изпълнението на този проект", заяви Бауман по време на среща с ръководителя на министерството Олексий Кулеба.

Украинският министър също посочи и изграждането на жилища за вътрешно разселените граждани в Украйна, повече от 4,5 млн. души, сред приоритетите на сътрудничеството с Швейцария.

"Заинтересувани сме от засилване на регионалните програми и може да разширим сътрудничеството си в рамките на финансирането, предлагано от Швейцария", каза той.

След пълномащабната инвазия на Русия Берн осигурява икономическа и хуманитарна подкрепа за Украйна. Швейцария се присъедини и към санкциите на ЕС срещу Москва. По този начин страната прекъсна традицията си на политически неутралитет. Швейцария също беше домакин на Конференцията за възстановяване на Украйна в Лугано през 2022 г., която заложи принципите за реконструкцията и възстановяването на Украйна, както и първата среща на върха за мир това лято.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback