fallback

Аятолах Али Хаменей предупредил Хасан Насрала, че ще бъде убит от Израел

Върховният лидер на Иран е разтревожен от израелското проникване на висши правителствени чинове в Техеран0

03.10.2024 | 15:18 Автор: Вяра Димова

Източници от Иран пред "Ройтерс" съобщи, че върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей предупредил лидера на "Хизбула" Сайед Хасан Насрала да избяга от Ливан дни преди да бъде убит при израелски удар и сега е дълбоко разтревожен от израелското проникване на висши правителствени чинове в Техеран.

Непосредствено след атаката срещу минираните пейджъри на "Хизбула" Хаменей изпратил съобщение чрез пратеник, в което умолявал генералния секретар на "Хизбула" да замине за Иран, цитирайки разузнавателни доклади, според които Израел има оперативни агенти в "Хизбула" и планира да го убие, твърди един от източниците, който е високопоставен ирански служител.

Пратеникът, допълва служителят, е бил висш командир на Иранската революционна гвардия, бригаден генерал Абас Нилфорушан, който е бил с Насрала в бункера му, когато е бил ударен от израелски бомби. Той също е загинал.

Хаменей, който остава на сигурно място в Иран от събота, лично е наредил бараж от около 200 ракети да бъдат изстреляни срещу Израел във вторник, казва високопоставен ирански служител. Нападението е отмъщение за смъртта на Насрала и Нилфорушан, се казва в изявление на Революционната гвардия. Изявлението цитира и убийството през юли на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран и атаките на Израел срещу Ливан. Израел не е поел отговорност за смъртта на Хание, пише "Труд".

Във вторник Израел започна това, което определи като "ограничено" наземно нахлуване срещу "Хизбула" в Южен Ливан. Министерството на външните работи на Иран, медийната служба на "Хизбула" и канцеларията на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, която ръководи агенцията за външно разузнаване на страната Мосад, не отговориха на исканията за коментар.

Убийството на Насрала дойде след две седмици на прецизни израелски удари, които унищожиха оръжейни обекти, елиминираха половината от ръководния съвет на Хизбула и унищожиха нейното висше военно командване.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback