fallback

Тайфунът "Кратон" достигна сушата в южната част на Тайван и взе жертви

Стихията е предшествана от силни ветрове

03.10.2024 | 15:05 Автор: Вяра Димова

АФП съобщи, че тайфунът "Кратон" е достигнал сушата в южната част на Тайван. Районът беше отцепен в продължение на два дни преди пристигането на мощния тропически циклон, който вече стана причина за смъртта на двама души, а над 100 бяха ранени.

Стихията беше предшествана от силни ветрове със скорост 126 км/ч с пориви до 162 км/ч и проливни дъждове.

"Тайфунът "Кратон" достигна сушата близо до квартал в Гаосюн около 12:40 ч. днес (04:40 ч. по Гринуич) в южната част на острова", съобщи Централната метеорологична служба на Тайван.

Училищата и офисите на острова остават затворени от вчера, а на жителите на пристанищния град Гаосюн, в южната част на острова, беше препоръчано да се укрият.

"В този район ще има разрушителни ветрове. Потърсете убежище възможно най-скоро", предупредиха метеоролозите в съобщения, изпратени на мобилните телефони на местните жители, информира БТА.

Стихията вече донесе проливни дъждове и силни ветрове на острова. Властите съобщиха за двама загинали при инциденти, причинени от лошото време, други двама са в неизвестност, а над 100 души са ранени. "Кратон" наруши и въздушния трафик, поради което всички вътрешни полети днес са преустановени за втори пореден ден.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback