fallback

Възстановяването на засегнатите от урагана "Хелен" места ще отнеме години

Джо Байдън и Камала Харис посетиха няколко щата по атлантическото крайбрежие

03.10.2024 | 09:38 Автор: Вяра Димова

Няколко щата по атлантическото крайбрежие, опустошени от урагана "Хелeн", посетиха президентът на САЩ Джо Байдън и неговият вицепрезидент Камала Харис.

Байдън пристигна в Южна Каролина в ранния следобед, а след това се отправи към съседния щат Северна Каролина, който беше най-тежко засегнат с повече от 70 жертви, предаде АФП. Ураганът "Хелeн" е причинил смъртта на най-малко 162 души, според предварителните данни, и е нанесъл значителни щети поради опустошителните внезапни наводнения.

След това президентът прелетя с хеликоптер над Ашвил, град с почти 100 000 жители в планината Апалачи, където навсякъде се виждат спиращи дъха щети след преминаването на урагана. Наводненията са отмили мостове и са напълнили езерата с отломки, а сградите са разрушени и пътищата са заличени.

"Това, което видях там, разби сърцето ми. На място видяхме съседи, които помагат на съседи, доброволци и служители, които стоят рамо до рамо, и хора, които се опират един на друг. Това е Америка", написа Джо Байдън в X.

Възстановяването ще изисква "милиарди долари и години", предупреди министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас на борда на президентския самолет, пише БГНЕС.

"Има градове, които буквално са изчезнали", подчерта той.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback