Мелания Тръмп: Лично право на жената е да прекъсне бременността си, ако желае

Тези коментари са в противоречие с позицията на съпруга ѝ Доналд Тръмп

03.10.2024 | 07:35 Редактор:
Тя се застъпва за правото на аборт в предстоящите си мемоари.
Тя се застъпва за правото на аборт в предстоящите си мемоари.

В предстоящите си мемоари Мелания Тръмп се застъпва за правото на аборт, съобщи "Гардиън".

Тези коментари са в противоречие с позицията на съпруга ѝ Доналд Тръмп по ключовия въпрос на изборите в САЩ, предаде АФП.

Според вестника съпругата на републиканския кандидат за президент пише, че е "наложително да се гарантира, че жените имат автономия при вземането на решение за предпочитанията си да имат деца, въз основа на собствените си убеждения, без каквато и да е намеса или натиск от страна на правителството".

Съобщените ѝ коментари се разминават с мнението на Тръмп, че щатите в САЩ трябва да са свободни да решават сами ограниченията си върху абортите.

Абортите ще бъдат ключов въпрос на изборите на 5 ноември, а социологическите проучвания показват, че демократът Камала Харис има значителна преднина пред Тръмп по темата пред избирателите.

"Защо някой друг, освен самата жена, трябва да има властта да определя какво да прави със собственото си тяло? Фундаменталното право на личната свобода на жената, на собствения ѝ живот, ѝ дава правото да прекъсне бременността си, ако желае", пише Мелания.

"Ограничаването на правото на жената да избира дали да прекъсне нежелана бременност е същото като да ѝ се откаже контрол над собственото ѝ тяло. Нося това убеждение със себе си през целия си зрял живот", допълва тя според Гардиън, който твърди, че е получил достъп до копие от мемоарите преди публикуването им на 8 октомври.

Снимка: БГНЕС