fallback

Джо Байдън: Не подкрепям атака на Израел срещу ирански ядрени обекти

САЩ ще обсъдят с властите на еврейската държава как биха могли да отговорят на ракетната атака на Иран

02.10.2024 | 22:21 Автор: Искра Ангелова

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че не подкрепя израелска атака срещу ирански ядрени обекти, съобщава американският телевизионен канал CNN.

По думите му САЩ ще обсъдят с властите на еврейската държава как биха могли да отговорят на ракетната атака на Иран. Президентът на САЩ допълни, че в рамките на отделни разговори с лидерите на Г-7 е постигнато единодушие, че Израел трябва да "отговори пропорционално".

Американски служители отдавна дават оценка, че и Иран, и висшето ръководство на "Хизбула" искат да избегнат тотална война с Израел. Един от страховете на американските и арабските дипломати е възможността Израел да нанесе удар във вътрешността на Иран, потенциално срещу неговите ядрени съоръжения. Бившият израелски премиер Нафтали Бенет призова сегашното правителство да "отмъсти“, като унищожи ядрената програма на Иран.

Но Иран даде да се разбере, че всеки отговор от Израел ще доведе до по-нататъшна ескалация. Президентът на Иран Масуд Пезешкиан предупреди, че операцията от вторник е "само част от нашата мощ", припомня "Фокус".

Според Малкълм Дейвис, старши анализатор по отбранителната стратегия в Австралийския институт за стратегическа политика, Израел вероятно следи изкъсо ядрените съоръжения на Иран, докато определя отговора си на ракетната атака на Техеран.

"От гледна точка на Израел, той не може да позволи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия. Със сигурност ще има силен натиск в кабинета на Нетаняху да атакува тези ядрени съоръжения и по същество да сдържи иранската програма за ядрени оръжия, потенциално за години", обясни Дейвис пред Бе CNN.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback