fallback

Президентът на Иран: Ако Израел иска да реагира, ние ще имаме по-силен отговор

"Ние не търсим война", заяви Масуд Пезешкиян

02.10.2024 | 21:40 Автор: Искра Ангелова

Президентът Масуд Пезешкиян настоя, че Иран не търси война, но обещава по-силен отговор, ако Израел отвърне на ракетното нападение, предаде АФП.

"Ако Израел иска да реагира, ние ще имаме по-силен отговор, това е, което Ислямската република се ангажира да направи", заяви Пезешкиан на съвместна пресконференция с емира на Катар, шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, в Доха.

"Ние не търсим война, Израел е този, който ни принуждава да реагираме", каза той.

Ракети са паднали в бази на военновъздушните сили

Пезешкян говори ден, след като Иран изстреля около 200 ракети, включително хиперзвукови оръжия, към Израел, което изпрати уплашени цивилни в убежища. Израел прихвана повечето от тях, а медиците съобщиха за двама души, леко ранени от шрапнели. Една от ракетите е повредила сграда на училище.

Израелските военни заявиха, че няколко ирански ракети са паднали в бази на военновъздушните сили, без да причинят никакви щети.

"Мръсната цел на ционисткия режим е да предизвика несигурност и да разпространи криза в региона. Това, което искаме от САЩ и европейските държави, е да кажат на образуванието, което са насадили в региона, да спре кръвопролитията", заяви Пезешкиян, цитиран от БГНЕС.

Шейх Тамим предупреди, че с атаките си срещу "Хизбула" в Ливан Израел привлича региона към "ръба на пропастта".

Емирът също така осъди продължаващите израелски атаки срещу Ивицата Газа и заяви, че Доха ще продължи да полага усилия за постигане на примирие между Израел и палестинската войнствена групировка "Хамас", чиито атаки на 7 октомври предизвикаха войната.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback