fallback

Световни лидери зоват за прекратяване на огъня и защита на невинните в Близкия изток

"САЩ носят значителна отговорност за влошаването на ситуацията", заяви Мария Захарова

02.10.2024 | 18:41 Автор: Искра Ангелова

Дъжд от ракети полетя от Иран към Израел в отговор на сухопътната операция срещу подкрепяната от Техеран групировка "Хизбула". А световните реакции не закъсняха, чуха се призиви за незабавна деескалация, но и обвинения.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел призова за незабавно прекратяване на огъня в региона. Урсула фон дер Лайен пък призова за защита на невинните цивилни в Близкия изток. Същевременно тя осъди иранското нападение по най-категоричен начин.

Русия заяви, че взривоопасната ситуация в Близкия изток показва "пълния провал" на американската политика в региона и безсилието на Вашингтон да предотврати ескалация.

Великобритания подкрепя Израел

"САЩ носят значителна отговорност за влошаването на ситуацията в Близкия изток. Руската федерация очаква, че международните играчи ще използват възможностите си, за да предотвратят по-нататъшна ескалация", заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Британският премиер Киър Стармър заяви, че Великобритания подкрепя Израел, че е дълбоко загрижен от действията на Иран и че "Близкият изток е на ръба на регионална война".

"Това не трябва да бъде толерирано. Заставаме плътно зад Израел и нейното право да се защитава. Иран трябва да спре тези атаки", категоричен бе той.

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback