Обвиниха зам.-кмет за подпалването на големия пожар в Гърция

Огнената стихия бушува четвърти ден

02.10.2024 | 16:40 Редактор:
Пожарът е най-големият в региона от 2010 г. насам.
Пожарът е най-големият в региона от 2010 г. насам.

Заместник-кмет е обвинен в подпалването на големия пожар в Ксилокастро, Коринт, Гърция, като опушвал пчелни кошери. Той е на около 70 години, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Мъжът е бил там, когато е избухнал пожарът, дори се е обадил на приятел пожарникар, за да уведоми за пожара. Според първата информация, той признава, че е бил там и има пчелни кошери, но отрича да е запалил пожара, както и че го е предизвикал. 

Кметският заместник е глобен с 3000 евро. Очаква се решението на прокурора, заради разрастването на пожара, обвинението и глобата да бъдат увеличени.

Изгорели са 65 000 декара земя за три дни. Този пожар е най-големият в региона от 2010 г., докато общо големите пожари в Коринт оттогава са унищожили повече от 180 000 хектара, което съответства на 8% от общата площ на региона.

Междувременно български огнеборци се включиха в борбата с пламъците. Модулът е от над 50-те пожарникари и 11 единици техника. Помощта е в рамките на Механизма за гражданска защита на Съюза, който Гърция задейства. Командировани са огнеборци от София, Велико Търново, Габрово, Пловдив и Сливен, които ще помагат в борбата с нестихващото бедствие.

Снимка: БГНЕС