fallback

Гръцки гражданин е сред загиналите при атаката в Тел Авив

Общо седем души бяха убити

02.10.2024 | 15:49 Автор: Толя Стоянова

Сред жертвите на нападението с огнестрелно оръжие и нож, което се случи вчера в израелската столица Тел Авив, има и гръцки гражданин. Това съобщи външното министерство на Гърция, цитирано от "Катимерини". Първите информации идентифицираха жертвата като 25-годишния студент Йонас Карусис, син на родения в Солун лекар Димитрис Карусис, който се е преместил в Израел в края на 80-те години.

Общо седем души бяха убити, а няколко други получиха наранявания, някои сериозни, когато въоръжен мъж откри огън по хора в района на Яфа, който е бивш град и настоящо предградие на Тел Авив. Смъртоносното нападение, което се случи малко преди иранската ракетна атака срещу Израел, започна в железопътен вагон и продължи на перона, съобщи местната полиция в изявление. В изявление от днес Външното министерство осъди терористичната атака и изрази сърдечни съболезнования на семейството и близките на жертвата.

Гръцки самолет C-130 ще евакуира кипърци от Ливан

Около 100 кипърски граждани може да бъдат евакуирани от Ливан в рамките на деня, като мисията се очаква да бъде осъществена с гръцки самолет C-130, съобщи "Сайпръс мейл".

Гръцкият министър на отбраната Никос Дендиас заяви в мрежата Х, че искане в този смисъл е дошло от кипърския му колега Василис Палмас в телефонен разговор, който двамата са провели, предаде БТА.

"Гръцките военновъздушни сили ще предоставят транспортен самолет C-130 за спасяването на кипърски граждани от Ливан", посочи той.

"Правителствата на Кипър и Гърция са в близък контакт и следят ситуацията в Ливан", посочи говорителят на кипърското външно министерство Теодорос Гоцис.

Около 100 кипърци и 10 гръцки граждани се смята, че са поискали помощ за евакуация, след като полетите бяха отменени или пренасочени заради нарастващото насилие в Близкия изток. Според Гоцис 1000 кипърски граждани са регистрирани като живеещи в Ливан.

Иран предприе най-голямата си ракетна атака срещу Израел вчера в отговор на израелската кампания срещу подкрепяната от Иран милиция "Хизбула" в Ливан, в резултат на което Израел заплаши с "болезнен отговор". 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback