Владислав Косиняк-Камиш: Украйна проявява неблагодарност към Полша

"Ние бяхме първите, които ѝ изпратиха помощ", заяви полският министър на отбраната

02.10.2024 | 15:20 Редактор:
Владислав Косиняк-Камиш с остро обвинение.
Владислав Косиняк-Камиш с остро обвинение.

В интервю за новинарския портал Wirtualna Polska, полският министър на отбраната Владислав Косиняк-Камиш отправи обвинения към Украйна за проявена "неблагодарност".

"Ние бяхме първите, които ѝ изпратиха помощ. Това беше много голяма помощ. Но Украйна вече не помни това", заяви министърът, коментирайки влошаването на отношенията между страните на фона на проблема с ексхумацията на жертвите на Волинското клане.

Според него "въпросът за военната помощ е въпрос на хуманност и нашата сигурност, но икономическите и историческите въпроси трябва да бъдат изяснени“. Ако киевските власти не решат волинския въпрос, антиукраинските настроения в Полша ще се засилят и Украйна няма да влезе в Европейския съюз, подчерта още ръководителят на военното ведомство във Варшава.

В същото интервю Косиняк-Камиш казва, че Полша не е в състояние да сформира т.нар. Украински легион поради липса на желаещи да служат в него, предаде "Фокус". Министърът обясни, че Полша не отговаря за набирането, а за обучението на военните. Той също така отбеляза, че твърденията на Украйна за желаещите да се присъединят към такава бригада са били много гръмки - става дума за няколко хиляди души.

Снимка: БГНЕС