fallback

Нощта на ужасите за българите в Израел: "Ярки бели точки" и взривове (+ВИДЕО)

Давид Леви показа и как изглеждат бомбоубежищата в страната

02.10.2024 | 13:54 Автор: Деси Николова

Безсънна нощ за жителите на Тел Авив. Българите, живеещи там, станаха свидетели на обстрела, който заля Израел.

Давид Леви пътува вчера за Тел Авив за посрещането на израелската нова година. По време на полета разбира за ситуацията в Израел. Самолетът е отклонен през Йордания заради въздушна тревога.

"През целия ден получавахме постоянни инструктажи от израелските военни за това какво трябва да правим при въздушна атака. Степента на готовност се променяше три-четири пъти. Половин час преди първата атака ни предупредиха, че трябва да сме на максимум две минути от най-близкото бомбоубежище", разказва Леви.

Първата атака с балистични ракети го заварва в супермаркет.

"Имаше около 20-25 души. Всички се скрихме в бомбоубежището за 10-15 минути с включени телефони. Чухме взривовете отвън. Представете си ярки бели точки, които се движат нагоре, и други бели точки, които идват от хоризонта. При срещата им се образува нещо като малък балон, след което и двете изчезват. Виждахме как ракети се изстрелват от земята, за да прехванат тези в небето", казва още Леви.

Следва втора атака, после трета. Последната го заварва в бомбоубежище в собствения му дом. Давид Леви показа как изглежда именно това бомбоубежище.

Журналистът Весела Райчинова описва вечерта в Тел Авив като филм на ужасите. 

"Бяха изстреляни 181 балистични ракети към Израел. Обхватът беше огромен, а на картата Израел беше покрит с червени кодове – нещо безпрецедентно", заяви Райчинова.

Според експерти отговорът на Израел няма да закъснее

"Самото иранско ръководство няма единно мнение. Новоизбраният президент оглавява умереното крило от политици в Иран, останалите са гвардейците на ислямската революция. Те са хората с военна и политическа власт, те застават зад снощната ответна атака с близо 200 ракети от Иран към Израел"", коментира членът на ръководството на Атлантическия съвет у нас капитан първи ранг Васил Данов.

Данов също така обясни, че балистичните ракети, изстреляни от Иран, могат да достигнат до Израел за около 10 минути.

"Били са прехванати, защитната система "Железен купол" все още работи. Иран може да изстреля повече ракети, които ПВО на Израел да не прехване. Но всички знаят, че двата самолетоносача на САЩ са в района с около 130 най-модерни самолета с ракети, които могат да обърнат нещата", добави представителят на Атлантическия съвет.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

fallback
Още от Свят
fallback