fallback

Опасна ескалация на конфликта в Близкия изток го приближава към война

Израел се закани да отвърне на атаката с ракети от Иран

02.10.2024 | 13:44 Автор: Вяра Димова

Ескалиращият конфликт в Близкия изток е вече на крачка от войната. Иран удари Израел със стотици балистични и свръхзвукови ракети. Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди, че ще има силен ответен удар. Техеран също отговори - "това ще е обявяване на война".

По-голямата част от ракетите са унищожени от израелската противовъздушна система. Съобщава се за материални щети и един загинал в палестинските територии.

Израел се закани да отговори на атаката

"Атаката на Иран е тежка и опасна ескалация. Ще има последствия. Ще реагираме, където и когато и както решим, в съответствие с директивата на правителството на Израел", заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Около час след обявената тревога израелската армия даде разрешение на хората да напуснат бомбоубежищата и да се върнат по домовете си. Нетаняху нарече иранската атака "голяма грешка" и каза, че Техеран "ще си плати". Израел изпраща и "допълнителни сили" за наземната си операция в Ливан.

"Иран направи голяма грешка и ще си плати за нея. Иранският режим не разбира нашата решимост да се защитаваме и да търсим сметка на враговете си. Ще се придържаме към принципа си - който ни напада, бива нападнат от нас", категоричен е израелският премиер.

САЩ обявиха категорична подкрепа за Израел

"По мое разпореждане американските военни засилват защитата си на небето на Израел и ще свалят всяка иранска ракета. Съединените щати напълно подкрепят Израел", обяви Джо Байдън.

Той подчерта, че атаката на Техеран е била "разгромена и неефективна". Иран заяви, че баражът е в отговор на "агресивните действия" на Израел в Ливан, включително убийството на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала. 

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback