Украйна ударно произвежда гаубици "Богдана" и ракети дрон "Паляница", но губи военни

През летните месеци на бойното поле са загинали 589 украинци

02.10.2024 | 09:04 Редактор:
С 45% се увеличават цивилните жертви на войната в периода 1 юни - 31 август, спрямо предходния тримесечен период 1 март - 31 май.
С 45% се увеличават цивилните жертви на войната в периода 1 юни - 31 август, спрямо предходния тримесечен период 1 март - 31 май.

Украйна увеличава капацитета си за производство на боеприпаси 25 пъти спрямо 2022 г. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски в реч при откриването на Международния форум на отбранителната индустрия в Киев.

Той отбеляза, че за първи път Украйна произвежда серийно 155-мм артилерийски снаряди, както и други украински разработки като новата ракета дрон "Паляница" и различните видове далекобойни и морски дронове.

"Страната има капацитет за производството на 4 млн. дрона годишно", заяви украинският държавен глава и припомни за направен успешен тест на балистична ракета, но без да дава повече подробности.

Украйна вече произвежда по около 15 самоходни гаубици "Бохдана" на месец и с помощта на западните си партньори вече и сама ремонтира и поддържа западната техника, включително бронираните машини Marder. Украйна започна да разработва своята гаубица през 2014 година, когато Русия анексира Крим. Тя използва снаряди по стандарта на НАТО - 155-мм.

"Работим над това Украйна да осигури изцяло всичко необходимо за нашите Bradley и други видове техника, която да помогне на нашите военни да удържат фронта и да изпълнят жизненоважни за цялата държава заповеди", заяви още Зеленски.

Интензивността на бойните действия се забавя

Данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за 951-я ден от началото на пълномащабната война показват известно забавяне на интензивността на бойните действия. Към 22:00 часа на 1 октомври са регистрирани 110 бойни сблъсъка, 59 въздушни удара, при които са използвани 104 авиационни бомби, както и към 450 дрона камикадзе.

Руснаците са използвали 2700 артилерийски снаряда по позиции на фронтовата линия и в близките населени места, което е под средното към този час на денонощието. Украински военнослужещи отбелязват в последните дни, че има сигнали, че руснаците пестят снарядите - през зимата съотношението при изстреляните снаряди беше 1 към 8 и дори 1 към 10 в полза на руснаците, но сега то е намалено до 1 към 3, или дори 1 към 2. 

Има данни и за недостиг на бронирана техника и в социалните мрежи има видеа, показващи руски части, придвижващи се с необичайни средства - колички за голф, мотори и дори електрически тротинетки. Активни остават руснаците около Покровск, сочат още данни на ВСУ. В това направление към 22:00 часа на 1 октомври са отчетени 22 атаки към Миролюбивка, Елизаветивка и Лисивка. Руски военни кореспонденти съобщават за натиск към Селидове и Цукурине. В Курахивското направление атаките са 21 - към Хеорхиевка, Костянтинивка и Катеринивка.

Увеличават се цивилните жертви на войната

С 45% се увеличават цивилните жертви на войната в периода 1 юни - 31 август, спрямо предходния тримесечен период 1 март - 31 май, сочат данните на Върховния комисариат за правата на човека към ООН. Според тях през летните месеци са загинали 589 украинци, а 2685 са били ранени, което е отражение на засиления ракетен обстрел на руснаците по градовете в страната.

Агенцията има данни и за нарушаване на правата на военнопленници, които Русия задържа. Разстреляни са 16 украински военни, които са искали да се предадат.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС