fallback

Кристалина Георгиева: България има шанс да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Разширяването на конфликта в Близкия изток крие опасност от радикализация, коментира директорът на МВФ

02.10.2024 | 08:33 Автор: Елеонора Танева

България има шанс да се присъедини към Еврозоната през 2025 година. Това мнение изрази директорът на МВФ Кристалина Георгиева, която започна втория си мандат на поста. Според Георгиева инфлацията остава единственият проблем пред членството във валутния съюз.

Във все по-несигурните времена е добре за България да бъде член на Еврозоната, коментира тя. Георгиева припомни, че заради обвързаността на лева с еврото във валутния борд практически Европейската централна банка определя политиките.

"Ние имаме място на масата, но тъй като не сме членове, нашият глас не е равностоен на този на останалите страни - те взимат решения, които ни влияят на нас, а ние не сме част от взимането на тези решения", изтъкна Георгиева в интервю за БНТ и БНР.

Смяната на лева с евро

Директорът на МВФ добави, че опцията за въвеждане на еврото у нас догодина остава на дневен ред.

"България се справя много добре с изискванията за влизане в Еврозоната с изключение на едно - и това е инфлацията. Там също виждаме положителни резултати, но все още инфлацията не е там, където трябва да бъде, за да бъде покрит и този показател за влизане в Еврозоната. Във Фонда ние смятаме, че шансът на България да влезе в Еврозоната през 2025 година остава", отбеляза Георгиева.

Конфликтът в Близкия изток

На срещите на ООН в Ню Йорк Георгиева е обсъдила ситуацията с лидери на държавите, които са в съседство с конфликта. 

"И това, което чувам от тях, разбира се, е голяма тревога. Разширяване на конфликта ще се отрази не само непосредствено на населението там, но ще се отрази на настроенията на хората в тези страни, опасност от радикализация е", заяви Георгиева.

Тя потвърди пълната подкрепа на МВФ за Украйна и похвали доброто представяне на украинската икономика въпреки бушуващата руска война срещу страната.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback