Джей Ди Ванс срещу Тим Уолц: Ключови моменти от единствения вицепрезидентски дебат

Оказа се, че кандидатите за вицепрезидент са просто представители на Доналд Тръмп и Камала Харис

02.10.2024 | 08:12 Редактор:
Джей Ди Ванс и Тим Уолц се изправиха един срещу друг.
Джей Ди Ванс и Тим Уолц се изправиха един срещу друг.

Кандидатите за вицепрезидент на САЩ – сенаторът - републиканец Джей Ди Ванс и губернаторът на Минесота - демократът Тим Уолц проведоха единствения планиран преди изборите телевизионен дебат помежду си.

Въпросите на водещите от NBC News засегнаха множество теми – от ескалиращата ситуация в Близкия изток до икономическата политика, климатичните промени, здравеопазването, мигрантите, трафикът и злоупотребата с наркотични вещества, и стрелбите в училищата. Дебатът премина в доброжелателен тон без ярки взаимни нападки, но американските медии отбелязват, че още в началото на сблъсъка е станало ясно, че Джей ди Ванс и Тим Уолц са просто представители на Доналд Тръмп и Камала Харис, и че и двамата са използвали въпросите, за да атакуват основните фигури в предизборната битка, а не са заформили битка между тях.

Очаквано дебатът започна с въпрос за ракетното нападение на Иран срещу Израел, като въпросът на водещите и към двамата кандидати беше дали ако имат власт биха дали одобрението си за превантивен удар на Тел Авив по Ислямската република. Тим Уолц не отговори еднозначно, казвайки че САЩ трябва да продължат с присъствието си в района на Близкия изток и да оказват подкрепа на Израел. Джей ди Ванс, пък отговори, че решението за това дали да нанесе превантивен удар трябва да бъде взето от самия Израел, предаде БНР.

По другите въпроси и теми зададени от водещите двамата кандидати за вицепрезидентския пост защитаваха политиките на своите партии и не се чуха тези, диаметрално различни от вече представените по време на кампанията или дебата между Камала Харис и Доналд Тръмп.

Най - напрегнатият момент в целия дебат беше в самия му край, когато Ванс и Уолц се сблъскаха по темата за изборите през 2020 г. Ванс отказа да отговори на въпрос на Уолц, когато беше попитан дали смята, че Тръмп е загубил през 2020 г, а вместо това каза, че трябва да се гледа към бъдещето.

Анализаторите в САЩ считат, че е малко вероятно дебатът между двамата кандидат-вицепрезиденти да промени драстично изборните настроения в страната, но той е бил шанс широката американска публика да се запознае по-отблизо с тях.

Снимка: БГНЕС