Си Дзипин заяви на Владимир Путин, че е готов да разшири сътрудничеството им

Москва, и Пекин се обявяват срещу "хегемонията на Запада"

02.10.2024 | 07:17 Редактор:
Путин търси подкрепа от китайския лидер след нахлуването на Русия в Украйна.
Путин търси подкрепа от китайския лидер след нахлуването на Русия в Украйна.

Китайският президент Си Дзинпин заяви на руския си колега Владимир Путин, че е готов да "разшири сътрудничеството им", докато двамата лидери си разменяха поздравления по повод 75-годишнината от установяването на дипломатически отношения, съобщиха държавните медии.

Си заяви, че Китай е "готов да се присъедини към Путин, за да разширяваме постоянно всестранното прагматично сътрудничество между (нашите) две страни", съобщи държавната информационна агенция Синхуа.

Путин търси подкрепа от китайския лидер след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., като съюзниците увеличиха търговията до рекордно високи нива, тъй като Москва е изправена пред тежки икономически санкции от страна на Запада.

И Москва, и Пекин се обявяват срещу "хегемонията на Запада", особено срещу това, което смятат за господство на САЩ в световните дела, и обявиха партньорство "без граници" малко преди Русия да започне офанзивата си в Украйна, информира БГНЕС.

Си ще участва в срещата на страните от БРИКС в югозападния руски град Казан този месец, където се очаква да се срещне с Путин.

Снимка: БГНЕС