Иран атакува Израел със стотици балистични ракети

Има данни за убити и ранени

01.10.2024 | 21:21 Редактор:

Армията на Израел съобщи, че Иран е атакувал Израел с ракети, предаде "Ройтерс". В цялата страна отекнаха сирени за въздушна тревога, а израелците потърсиха укритие в бомбоубежищата. Има данни за осем убити в Яфа и повече от 10 ранени.

По-рано през днешния ден израелската армия съобщи, че евентуална атака на Иран се очаква да бъде масирана и призоваха жителите на страната да се укрият в случай на нападение.

Иран се закани да отвърне след атаките, отнели живота на висши лидери на съюзената с него групировка "Хизбула" в Ливан. Ракетното нападение бе извършено, след като израелската армия предприе сухопътна операция в Ливан, което доведе до най-голямата ескалация на военното противопоставяне в региона след началото на войната в Газа.

Видеокадри с ракети, прелитащи над иранската столица, бяха публикувани от Иранската студентска новинарска агенция (ИСНА).

Реакция от САЩ

Президентът Джо Байдън нареди на американските военни "да подпомогнат защитата на Израел" и да свалят ирански ракети, насочени към страната, съобщиха от Белия дом. Байдън и вицепрезидентът Камала Харис, наблюдават атаката на Иран срещу Израел от информационния център на Белия дом, се казва още в изявлението до медиите.

Заради изстрелването на ракетите бяха преустановени полетите от и до летището "Бен Гурион", а също и през йорданското и иракското въздушно пространство.

Първи коментар за хода на нападенията направи в ефира на Bulgaria ON AIR бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Снимка: БГНЕС