Урсула фон дер Лайен съобщи тревожни данни за технологичното развитие в Европа

Живеем във времена на нарастваща геополитическа конкуренция, каза председателят на ЕК

01.10.2024 | 19:48 Редактор:
Европа губи позиции в технологичната надпревара.
Европа губи позиции в технологичната надпревара.

Европа губи позиции в световната технологична надпревара и трябва да увеличи разходите за научни изследвания, за да обърне хода на събитията. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Трябва да поставим научните изследвания и иновациите в центъра на европейската икономика", настоя тя на церемония по отбелязването на 70-годишнината на Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН).

Фон дер Лайен приветства най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици за това, че е помогнала на континента да се "върне на картата" на научното развитие след "изтичането на мозъци" след Втората световна война.

"Точно както преди 70 години, ние живеем във времена на нарастваща геополитическа конкуренция. Намираме се в разгара на глобална надпревара за технологиите, които ще оформят утрешния свят - от чистите технологии до квантовите, от изкуствения интелект до термоядрения синтез", посочи тя, цитирана от БГНЕС.

Наред с другото, тя подчерта, че "нашият дял в световните патентни заявки е намалял наполовина през последните две десетилетия - от 30% на 15%".

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Иван Иванов
преди 40 минути
Тази урсула от колко време командва Европа, но не вижда вина в себе си за провала на европейската икономика и със зъби и нокти се бори да запази властта си. Сигнализирай за неуместен коментар