Операция "Северни стрели" на Израел е в ход - какви са целите

Въздушни удари и по Дамаск, има и жертви

01.10.2024 | 18:36 Редактор:
Само при два въздушни удара в Ивицата Газа има над 30 загинали.
Само при два въздушни удара в Ивицата Газа има над 30 загинали.

Израелската армия стартира сухопътна операция по границата си с Южен Ливан, която нарече "Северни стрели". Според официалното съобщение става дума за "ограничени, локализирани и целенасочени наземни нападения". 

Те са насочени срещу бастиони на ливанското шиитско движение "Хизбула", разположени между двете държави. От тези села идва и заплахата за израелските градове и кибуци по протежение на границата, оправдаха действията си от израелската армия. 

Атаки по Бейрут

Едновременно с атаката по южната граница на Ливан Израел атакува Бейрут с ракети вече цяла седмица. През последните часове е имало въздушни удари и по столицата на Сирия – Дамаск, където се съобщава за жертви и разрушения. Обстрелват се и цели в Голанските възвишения, които са под контрола на Израел, и разделят държавата със Сирия и Ливан. 

А на фона на засиления натиск от Израел срещу групировката "Хизбула", Тел Авив продължава с операцията си срещу командни центрове на "Хамас" в Ивицата Газа. 

Само в днешния ден се съобщава за два въздушни удара, при които са загинали повече от 30 души. Местните медии твърдят, че сраженията и там се разрастват. Така в голяма част от Близкия изток ескалацията е факт. С внимание се следи реакцията на Иран, която на този етап се въздържа от пряко участие в конфликта.