fallback

Израелските сили са напълно подготвени за евентуална атака от Иран

САЩ активно подкрепят израелските отбранителни приготовления, твърди служител на правителството

01.10.2024 | 18:12 Автор: Деси Николова

Израелските противовъздушни системи са напълно подготвени за евентуални атаки от Иран, но в момента не е идентифицирана конкретна заплаха, заяви говорител на израелската армия. Това изявление беше направено след предупреждение от САЩ, че подобна атака може да се осъществи в близко бъдеще, съобщи Ройтерс.

Държавата Израел и съюзници ѝ са в повишена степен на готовност и всякаква атака от страна на Иран ще има последствия, каза на предавана по телевизията пресконференция говорителят вицеадмирал Даниел Хагари.

Високопоставен служител на правителството на САЩ, цитиран от световните агенции, каза по-рано днес, че Иран се готви "в непосредствено бъдеще" да извърши нападение с балистични ракети срещу Израел и предупреди за "тежки последици", ако това се случи.

Служителят, цитирайки разузнавателните данни, заяви, че САЩ активно подкрепят израелските отбранителни приготовления. Това се случва, след като днес израелската армия предупреди хората да се евакуират от двайсетина ливански погранични общини часове след като обяви предприемането на ограничени сухопътни операции срещу "Хизбула", посочва Асошиейтед прес.

Представители на Белия дом не са представили засега никакви доказателства в подкрепа на заключението на разузнаването. Служителят добави, че правителството е уверено в тези оценки. Ирански официални лица обаче не бяха открити за коментар, предаде БТА.

През април Иран вече предприе безпрецедентна директна атака срещу Израел, но малко от иранските ракети достигнаха целите си. Много от тях бяха свалени от водената от САЩ коалиция, а други очевидно не успяха да бъдат изстреляни или се разбиха по време на полет. Дори и тези, които достигнаха Израел, изглежда не са попаднали в целите си, посочиха експерти и анализ на АП през септември.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback