fallback

Командироват повече от 50 български пожарникари да гасят огнените стихии в Гърция

Модулът ни за наземно гасене ще отпътува в сряда

01.10.2024 | 18:24 Автор: Вяра Димова

Всички усилия на противопожарната служба в Гърция са съсредоточени върху три активни фронта за овладяване на пожара, който избухна в неделя в горска местност в Розена на Ксилокастро, Коринт.

Над 50 000 акра земя са изгорели в Ксилокастро, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Огънят опожари къщи

Противопожарната служба е изпратила голям брой свои сили в района: 478 пожарникари с 16 екипа горски командоси и 154 превозни средства, доброволци и доброволчески екипи на Гражданска защита, както и цистерни за вода и проектни машини на региона Пелопонес и Генералния щаб на националната отбрана, както и сили на горската служба и гръцката полиция, които действат от място.

Съобщава се за две жертви, пострадали са двама огнеборци.

Включват се и военновъздушните сили, като в гасенето участват 22 летателни апарата, по-конкретно 14 хеликоптера (включително 2 за координация) и 8 самолета.

Български екипи се включват в борбата с пожара

Български огнеборци ще отпътуват в сряда за Гърция в помощ на колегите си в борбата с пожарите. Модулът ни за наземно гасене на горски пожари с автомобили ще се включи с 51 пожарникари и 11 единици техника в борбата с огнената стихия в южната ни съседка. Помощта е в рамките на Механизма за гражданска защита на Съюза, който Гърция задейства.

В състава на модула са огнеборци от Главната дирекция, Столичната дирекция и Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Велико Търново, Габрово, Пловдив и Сливен.

fallback
Още от Свят
fallback