Марк Рюте: Най-важният приоритет на НАТО е подкрепата за Украйна

"НАТО ще бъде в сигурни ръце с Вас начело", подчерта Столтенберг

01.10.2024 | 14:09 Редактор:
Първите думи на Рюте - трябва да се повишат разходите за отбрана, да се увеличи помощта за Украйна.
Първите думи на Рюте - трябва да се повишат разходите за отбрана, да се увеличи помощта за Украйна.

Досегашният генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг предаде поста на своя приемник Марк Рюте. На церемонията в централата на пакта в Брюксел присъстваха представители на всички държави от военнополитическия съюз, които посрещнаха Рюте и Столтенберг прави и с ръкопляскания.

"Трябва да се повишат разходите за отбрана, да се увеличи помощта за Украйна", бяха първите думи на Рюте. Според него пътят ѝ към НАТО е необратим. Той се ангажира с това, че Алиансът трябва да остане здрав, като скала. Най-важният му приоритет е Украйна.

Резултатът от изборите в САЩ на 5 ноември ще бъдат първото голямо изпитание за 57-годишния лидер и ще бъдат определящи за първоначалния му четиригодишен мандат начело на Алианса.

"Не се притеснявам. Познавам и двамата кандидати много добре. Работих в продължение на четири години с Доналд Тръмп. Той беше този, който ни подтикваше да харчим повече, и постигна това. Ще мога да работя и с двамата, какъвто и да е резултатът от изборите", заяви Рюте.

"НАТО ще бъде в сигурни ръце с Вас начело", подчерта Столтенберг.

Рюте посочи подкрепата за Киев като един от основните си приоритети - наред с това да гарантира, че НАТО ще продължи да харчи повече средства за отбрана и да укрепва връзките си с партньорите в Азиатско-тихоокеанския регион.

"Трябва да се уверим, че Украйна ще победи като суверенна, независима и демократична държава", каза той.

Несигурността относно бъдещата подкрепа на Запада за Украйна идва в момент, когато руските сили напредват на бойното поле повече от три години и половина след пълномащабната инвазия на Кремъл.

Снимка: БГНЕС