fallback

Бенямин Нетаняху: Няма точка в Близкия изток, до която Израел да не може да достигне

Иран се въздържа от пряко участие в конфликта

01.10.2024 | 13:49 Автор: Толя Стоянова

Израелската армия стартира сухопътна операция в Южен Ливан, която нарече "Северни стрели". Според официалното съобщение става дума за "ограничени, локализирани и целенасочени наземни нападения въз основа на точна разузнавателна информация срещу терористични цели и инфраструктура на групировката "Хизбула".

Целите на израелската армия са села близо до границата, които застрашават израелските общности в северната част на страната. 

"Хизбула" се подготвяше да използва тези села – като плацдарм за бойците си за нахлуване в стила на 7 октомври в израелски домове. "Хизбула" планира да нахлуе в Израел, да атакува израелски общности и да избие невинни мъже, жени и деца. Аз искам да заявя ясно – Израел води война с "Хизбула", не с хората в Ливан", заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Продължават обаче експлозиите в ливанската столица Бейрут. По данни на ливанското здравно министерство в понеделник са загинали около 95 души, а 172 са били ранени.

Нетаняху предупреди Близкия изток

"Няма точка в Близкия изток, до която Израел да не може да достигне", обяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Той направи директно обръщение към хората в Иран да спрат да подкрепят управляващия режим, който финансира враждуващите с Израел групировки.

"Всеки ден виждате един режим, който ви подчинява, който произнася пламенни речи за защита на Ливан, за защита на Газа. Но всеки ден този режим потапя нашия регион все по-дълбоко в мрак и все по-дълбоко във война. Но всеки ден ние елиминираме марионетките на този режим", посочи Нетаняху.

Израелският премиер призова двата народа, еврейският и персийският, най-накрая да постигнат мир. Иран се въздържа от пряко участие в конфликта в Близкия изток.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback