Терминалът за втечнен природен газ на Gastrade в Александруполис вече се експлоатира

Ангажиран е почти целият капацитет на терминала поне до 2030 г.

01.10.2024 | 10:15 Редактор:
14 гръцки и международни компании участват в проекта с търговска цел.
14 гръцки и международни компании участват в проекта с търговска цел.

Започна търговската експлоатация на терминала за втечнен природен газ на Gastrade в Александруполис.  Терминалът разполага с най-съвременна технология и е с максимален капацитет за регазификация от 5,5 милиарда кубически метра годишно.

Съоръжението е в активна експлоатация от днес, 1-ви октомври 2024 г. Това е един от най-важните енергийни проекти на европейско, регионално, национално и местно ниво. Знаковият проект, замислен преди 15 години от Димитрис Копелузу, е проектиран, изграден и управляван от Gastrade.

14 гръцки и международни компании участват в проекта с търговска цел

Те са ангажирали почти целия капацитет на терминала поне до 2030 г. В същото време, стартирането на търговските операции на проекта бележи важен момент и за инициативата за Вертикален газов коридор, тъй като допълнително засилва нейната роля за създаването на център за търговия с природен газ в Югоизточна и Централна Европа.

"Стартът на търговската експлоатация на FSRU Александруполис е ключов етап от общите усилия за осигуряване на диверсифицирани доставки и гарантиране на енергийната сигурност не само за България, но и за региона на Югоизточна Европа. Решението от 2020 г. България и "Булгартрансгаз“ да станат акционери с 20% дял в Gastrade S.A. се оказа стратегическо. Днес FSRU Александруполис несъмнено е ключова инфраструктура, осигуряваща достъп до доставки на газ от сигурни и надеждни източници като САЩ, Катар, Египет и др. Нарастващата роля на втечнения природен газ за региона и наличието на този нов капацитет за съхранение и регазификация е от изключителна важност за страните от Югоизточна Европа, които се стремят да диверсифицират доставките и да се откажат от руския газ. Това ще подобри и ликвидността и пазарната интеграция в нашия регион“, коментира изпълнителният директор на "Булгартрансгаз“. Кирил Равначки.