fallback

Министър на РСМ: България ни блокира за ЕС, не сме ние проблемът на българите

Нашият подход трябва да бъде внимателен, каза Орхан Муртезани

01.10.2024 | 09:51 Автор: Беатрис Младжова

Стопираният процес на интеграция на Република Северна Македония в Европейския съюз коментира министърът по европейските въпроси на страната Орхан Муртезани.

Той призна, че "Френското предложение плюс" за конституционни промени с отложено действие не среща подкрепа в Брюксел. Муртезани и премиерът Християн Мицкоски проведоха срещи с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Стана дума (на срещите) за предложението на нашето правителство за конституционни промени с отложено действие. Честно казано, не че има някаква голяма надежда от страна на институциите в Брюксел, че такова предложение ще мине, но не се отхвърля анблок. Има известна доза оптимизъм, която ще трябва да конкретизираме. Правителството има добра основа, когато казва, че логиката в конституционните промени трябва да бъде подобна на тази, която беше направена, когато влязохме в НАТО след смяната на името", поясни Муртезани. 

"В етапите на промяната на Конституцията трябва да има още една допълнителна поправка, която да гласи, че съдържанието ще се материализира, ще влезе в сила, след като България ратифицира споразумението за присъединяване на страната към Европейския съюз", каза министърът по европейските въпроси в интервю за държавната телевизия.

Министърът твърди, че новото македонско правителство вече е навлязло в "реалната политика", използвайки конституционното име на държавата Република Северна Македония.

Относно изказването на вицепремиера Александър Николоски, който нарече българите "мизерни", Муртезани заяви:

"Това не е инвестиция в бъдещ диалог и така помагаме в тяхната предизборна надпревара. Ние не сме проблемът на гражданите в България. Смятаме, че подобен подход е вреден, като се има предвид, че България ни блокира. Нашият подход трябва да бъде внимателен, защото с евентуално затягане на реториката можем да затворим и онези врати, които смятаме, че могат да се отворят след изборите (в България)", посочи министърът, цитиран от БГНЕС.

На въпрос какво постигна правителството на ВМРО-ДПМНЕ и "Вреди" /албанският партньор в кабинета/ през първите 100 дни за един от трите ключови стълба, които определи - ускорена европейска интеграция, Муртезани отговори:

"Първоначалното ни намерение беше да съкратим времевата рамка, първо, да го считаме за абсолютен приоритет и второ, през първите шест месеца ще направим всички вътрешни и външни консултации с нашите стратегически партньори, за да създадем допълнителен импулс. Такива усилия имаше вътре в коалицията и на срещите ни с висшите представители на институциите в Брюксел и извън него. Засега не мога да кажа, че имаме конкретен план, който да успее, но работим по определени насоки, които дават надежда и трябва да бъдат конкретизирани и материализирани, след като нашата съседка България има стабилно редовно управление", поясни той.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback